Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

FOTOGRAFO ARMANDO STOKĖS FOTOGRAFIJŲ CIKLO „IŠVIETĖS AURA“ PRISTATYMAS

Parodos

2021 m. rugsėjo 23 d., ketvirtadienį, 16.30 val. Fotografijos muziejuje (Vilniaus g. 140, Šiauliai) vyks fotografo Armando Stokės fotografijų ciklo „Išvietės aura“ pristatymas.

Armandas Stokė (g. 1993 m.) – jaunosios kartos fotografas, kilęs iš Pasvalio rajono. Ankstyvojoje paauglystėje jis išvyko gyventi į Ispaniją. Ten, baigęs vidurinę mokyklą, pasinėrė į fotografijos studijas privačioje Valensijos fotografijos mokykloje (Espai d`art fotogràfic).

Stokės sukurtame fotografijų cikle „Išvietės aura“ atskleidžiamas kaimo žmogaus antropologinis portretas netikėtoje aplinkoje – nuosavoje išvietėje. Išvietė tampa ne tik fonu, iškalbingai pratęsiančiu žmogaus socialinį portretą, bet ir svarbiu fotografijos objektu. Stokė suintriguotas ir papiktintas fakto, kad Lietuvoje greitu metu bus uždrausti mediniai lauko tualetai, kurie iš menininko vaikystės prisiminimų iškyla kaip įprasta ir neatsiejama kaimo žmogaus kasdienybės dalis. Jis imasi fiksuoti šį nykstantį reiškinį, dažnam šiuolaikiniam žmogui jau tapusį egzotika. Fotografas pasirenka konceptualų žiūros tašką ir įgalina fotografijose meninę raišką, nustumdamas etnografiškumą į antrą planą. Stokė sukuria įtaigius, išraiškingus, kartais nejaukius, bet labai žemiškus provincijos žmonių portretus. Nespalvotose fotografijose išnyra giliomis raukšlėmis išvagoti žmonių veidai, jų mimikos, pozos, žvilgsnį sustingdo pasirodantys mąslūs portretai, kurie, rodos, nedera su fotografuojama aplinka. Išviečių interjeras ir detalės, kurių grafiškumą išryškina, o nešvarumą slopina tamsi nespalvotų fotografijų stilistika, ankšta jų erdvė ir joje įsikomponavę herojai suteikia fantasmagorijos ir siurrealizmo pojūtį. Išvietė tampa savotiška fotografijos studija, kurioje pozuojama prieš kamerą. Nors pozavimas nėra natūralus veiksmas, tačiau Stokės sukurti portretai mums kalba apie gamtišką natūralumą, žmogaus archajiškumą. Tam, kad vyresnio amžiaus kaimo gyventojas, kuriam fotografija nėra kasdienis veiksmas, sutiktų nusifotografuoti išvietės fone, fotografas turėjo gebėti užmegzti bent tą akimirką artimą kontaktą. Ne veltui iš pirmo žvilgsnio šmaikščiame, ironiškame fotografijų cikle atrandame intymių kaimo žmonių portretų.

Sukurtas fotografijų ciklas „Išvietės aura“ jaunajam menininkui yra ne tik į kasdienybės istorijos puslapius pasitraukiančio reiškinio fiksavimas, kraštiečių įamžinimas, bet kartu ir prisilietimas prie savo šaknų. Armandui Stokei fotografija, jo žodžiais kalbant, yra konfliktas. Šio vidinio konflikto metu gimė jaunojo kūrėjo fotografijų projektas „Išvietės aura“.

Virtualią darbų ekspoziciją Fotografijos muziejaus konferencijų ir edukacijų salėje galėsite išvysti 2021 m. rugsėjo mėn. 23 – 30 dienomis.

Renginys yra projekto „Jaunojo kūrėjo eteris“ dalis, kurį iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.