Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Pasaulio muzikos spalvos | Šiaulių kultūros centras

Koncertai

Spalio 10 d. 16 val. kviečiame į koncertą „Pasaulio muzikos spalvos“. Rudeninę sekmadienio popietę Šiaulių kultūros centro kamerinėje salėje įstabius kūrinius atliks talentinga jaunosios kartos pianistė, LMTA absolventė, šiuo metu magistro studijas tęsianti Estijos Muzikos ir Teatro akademijoje (prof. Ivari Ilja kl.), magistro studijų pakopoje – Medeinė Mickevičiūtė. Jai talkins saksofonininkas Gediminas Brūzga ir Šiaulių pučiamųjų orkestras (meno vadovas ir dirigentas Sigitas Vaičiulionis, dirigentas Gediminas Brūzga).

 

Programoje:

 

Béla Bartók – „Rumuniški šokiai“,

Dmitrij Šostakovič – Koncertas fortepijonui Nr. 2,

Rafael Hernandez – „El cumbanchero“,

Otto M. Schwartz –„Saxpack“,

Zequinha Abreu – „Žvirblis kukurūzų miltuose“ (Tico-tico no fubá),

George Gershwin – „Žydroji rapsodija“.

 

Renginio vedėja Raimonda Sližienė.

 

Koncertas nemokamas. Įėjimas tik su kvietimais ir galimybių pasu! Vietų skaičius ribotas.

 

Kvietimus bus galima pasiimti Šiaulių kultūros centro kasoje nuo rugsėjo 29 d. 10 val. (ne daugiau kaip 2 kvietimus)! Kasos darbo laikas: darbo dienomis 10–18 val., savaitgaliais kasa dirba, jei yra renginių.

 

Koncerto metu būtina laikytis visų saugumo reikalavimų, kuriuos nurodo Lietuvos Respublikos Vyriausybė.

 

Daugiau informacijos www.saule.lt ir Šiaulių pučiamųjų orkestro feisbuko paskyroje.

 

Renginio organizatorius Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“.

Partneris Šiaulių kultūros centras.

Renginį finansuoja Šiaulių miesto savivaldybė.

Renginio informaciniai partneriai: „Miesto naujienos“, „Etaplius“.

------------------------------------------------------------------

MEDEINĖ MICKEVIČIŪTĖ nuo devynerių aktyviai dalyvauja koncertinėje veikloje, yra 13-os tarptautinių ir respublikinių solo bei kamerinių ansamblių konkursų laureatė. Baigė Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnaziją (mok. ekspertės Marijos Kaubrienės kl.), bakalauro diplomą įgijo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) (prof. Jurgio Karnavičiaus kl.). Šiuo metu studijuoja Estijos muzikos ir teatro akademijoje, prof. Ivari Ilja klasėje. 2018 m. su mainų programa „Erasmus+“ studijavo Belgrado menų akademijoje (prof. Vladimir Miloševič kl.). Pianistė koncertavo Latvijoje, Rusijoje, Sakartvele, Vokietijoje, Serbijoje, Maltoje, Italijoje, turėjo malonią patirtį dukart groti su Šiaulių kameriniu orkestru bei Šiaulių pučiamųjų orkestru. 2010 ir 2012 m. pianistė apdovanota LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės garbės raštais už meninius pasiekimus bei Lietuvos vardo garsinimą. Ji taip pat domisi šiuolaikine akademine muzika: bendradarbiauja su LMTA Kompozicijos katedros studentais įrašinėjant naujus kūrinius, dalyvauja šiuolaikinės muzikos koncertuose ir festivaliuose solo, su elektronika ar kamerinių ansamblių sudėtyse.

GEDIMINĄ BRŪZGĄ muzika lydėjo nuo mažens. Po mokslų menų gimnazijoje Šiauliuose, saksofono atlikimo bei dirigavimo meno studijavo LMTA. Magistro studijoms grįžo į gimtuosius Šiaulius, kur taip pat pradėjo dirbti Šiaulių pučiamųjų orkestre, orkestro artistu, kiek vėliau ir orkestro dirigentu. Įsitraukė į pedagoginę veiklą, kur saksofono paslaptimis dalinasi su Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokyklos bei „Dainų” muzikos mokyklos mokiniais.

ŠIAULIŲ PUČIAMŲJŲ ORKESTRAS

Lietuvos pučiamųjų orkestrų istorija sena ir garbinga. Manoma, kad jau XIV a. pabaigoje Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje skambėjo kariniai pučiamųjų orkestrai. Vytautas Didysis turėjo savo švilpynių orkestrą. XIX a. antroje pusėje pučiamieji instrumentai ir jų orkestrai buvo paplitę visoje Lietuvoje.

Netrukus po Lietuvos valstybės atkūrimo, 1922 metais, Šiauliuose buvo dislokuotas Kauno kunigaikščio Vaidoto aštuntasis pėstininkų pulkas su savo pučiamųjų orkestru. Jam vadovavo garsusis kapelmeisteris Bronius Jonušas. Tame orkestre 1925–1936 metais grojo būsimasis Šiaulių pučiamųjų orkestro įkūrėjas ir vadovas Stasys Jautakas (1906–1975). Taigi, galima teigti, kad dabartinio Šiaulių pučiamųjų orkestro šaknys siekia 1922-uosius.

1945 metais S. Jautakas įkūrė Šiaulių muzikos mokyklos pučiamųjų orkestrą ir jam vadovavo iki 1966 metų. Tada ir nusprendė, kad Šiauliams laikas turėti profesionalų miesto pučiamųjų orkestrą. Pirmasis orkestro koncertas vyko 1967 m. gegužės 1 d. Šiaulių parko vasaros sezono atidarymo proga. Nuo tada orkestras koncertuoja Šiaulių mieste ir apskrityje, dalyvauja tradiciniuose festivaliuose (Mažeikiuose, Panevėžyje, Kaune, Palangoje, Plungėje ir kituose miestuose), respublikiniuose pučiamųjų orkestrų čempionatuose. Nuo 1970 metų orkestras yra respublikinių, vėliau pasaulio lietuvių dainų švenčių dalyvis, per minėtas šventes vykusių konkursų prizininkas ir laureatas. Orkestras sėkmingai gastroliuoja Latvijoje, Estijoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Olandijoje.

Šiaulių pučiamųjų orkestras koncertavo kartu su tarptautinių konkursų laureatais: J. Lopetaite, J. Leitaite, R. Vingru, operos solistu V. Juozapaičiu. Su orkestru yra dainavę Lietuvos estrados legendos: A. Jarulis, J. Žukauskas, O. Karkauskaitė, T. Bigota, V. Vaškas, A. Čižauskaitė, groję instrumentalistai: A. Stulgys, M. Streikutė, B. Šapiro. Buvo parengtos koncertinės programos su E. Sipavičiumi, M. Vitulskiu, folkloro ansambliu „Salduvė“, liaudiškos muzikos ansambliu „Saulė“, jaunimo kameriniu choru „Atžalynas“, Šiaulių berniukų ir jaunuolių choru „Dagilėlis“. Orkestras bendradarbiauja su įvairiais muzikos ir meno mokyklų ansambliais, solistais ruošiant valstybinių švenčių programas. Yra parengęs ir programą kartu su šokėjomis.

Orkestre groja 34 vyrai ir 1 moteris, gyvenantys ne tik Šiauliuose, bet ir važinėjantys iš Kuršėnų, Ventos, Radviliškio, Kauno. Kelerius metus Šiaulių pučiamųjų orkestro nariai penktadieniais, baigiantis darbui, miestiečiams nuotaikingą muziką dovanodavo žygiuodami bulvaru. Po 2–3 koncertus per mėnesį rengdavo Šiaulių amfiteatre. Orkestras jau keletą vasarų per pietų pertrauką džiugina Šiaulių miesto bulvaru žingsniuojančius žmones.

Orkestro meno vadovais ir dirigentais buvo V. Masionis, T. Kazlauskas, K. Venclova, R. Jankus, P. Čepulis, V. Stonkus, V. Pilibavičius, G. Brūzga. Nuo 2016 metų orkestro meno vadovas ir dirigentas – Sigitas Vaičiulionis, dirigentas – Gediminas Brūzga. Orkestro vadovo asistentas – Arvydas Lingys.

 

-------------------------------------------

Mieli lankytojai,

dalyvaudami renginiuose, neprieštaraujate, kad jie gali būti filmuojami ar fotografuojami, o jų nuotraukos viešinamos koncertų salės „Saulė“ internetinėje svetainėje, žiniasklaidoje ar socialiniuose tinkluose.